Verbouwing rijwoning Deurne

Deurne, een bescheiden rijwoning uit de eerste helft van de 20 e eeuw werd in de jaren ‘80 gedeeltelijk verbouwd. Dit resulteerde in een aantal postmoderne ingrepen in het interieur en dito uitbouw. De oude veranda neemt een hap uit de tuin weg, maar genereert verder geen extra woonkwaliteiten.

De volledige uitbreiding wordt gesloopt. De woning wordt in zijn oorspronkelijke stijl hersteld. De kelder wordt geïsoleerd, het buitenschrijnwerk en de vloeren vervangen en het sanitair vernieuwd. Een nieuwe uitbreiding achteraan beslaat de volledige breedte van het pand en opent de woning naar de kleine ommuurde tuin.
Door de houten gordingen van het nieuwe dak zichtbaar te laten, ontstaat een duidelijk leesbare driedelige indeling van leefruimten. Twee trapeziumvormige dakopeningen, beiden in een andere richting georiënteerd, laten zon en daglicht tot ver in de woning binnentreden. Door hun variërende stand versterken ze de inval van zonlicht doorheen
de dag en de seizoenen.

De nieuwe keuken maakt deel uit van de leefruimte, maar krijgt door de plaatsing van een centraal meubel met werkplek toch enige privacy waardoor directe inkijk vanuit de zithoek vermeden wordt.

In de achtergevel worden verdiepingshoge stalen schuiframen voorzien. De gevel kan in functie van gebruik volledig of gedeeltelijk geopend worden.
De kleine stadstuin wordt heraangelegd als kwalitatieve en onderhoudsarme buitenruimte. Bodembedekkers zorgen ervoor dat de tuin groen blijft zonder dat er gemaaid moet worden, een beukenhaag op stam vervaagt het zicht op de achterliggende koterij.

Bouwheer
Koen en Ils De Bryun Neuts
Stabiliteit - EPB - VCO
Vecoconstruct
Landschap
Otium
Aanemer
Algemene Bouwwerken Coertjens
Buitenschrijnwerk
C&S Staal, Vossal
Meubelwerk
Fedrigo